Info en support Petroleumkachels

7 Tips om je energienota te verlagen

7 Tips om je energienota te verlagenWanneer je echt wilt besparen op de maandelijkse energielasten dan is de eerste stap het minder (vaak) inschakelen van de dure CV. De verplaatsbare kachels van Qlima worden steeds vaker gebruikt om gericht te verwarmen en op deze manier de maandnota te verlagen. Geen wonder, als je weet dat de centrale verwarming verantwoordelijk is voor gemiddeld zo’n 75% van het totale gasverbruik.

Bekijk de tips hoe je direct jaarlijks tot wel honderden euro's op je energierekening kunt besparen.

Een rekenvoorbeeld

Een gemiddeld gezin verbruikt zo'n 1500 m³ gas per jaar (bron: Nibud). Door gericht te verwarmen kan het energieverbruik tot wel 900 m³ verlaagd worden. Dat is zo'n 500 euro op jaarbasis. Hou uiteraard wel rekening met de eenmalige aanschafkosten van een verplaatsbare kachel en de kosten van gemiddeld 6 jerrycans kachelbrandstof per jaar. 

7 Tips om je energienota te verlagen

Met gericht verwarmen wordt bedoeld dat je slechts die ruimte verwarmt tussen de 20 en 22 graden waar geleefd wordt.

Tip 1: Schakel de CV niet in voor een uurtje

Wanneer je een ruimte voor korte tijd wilt verwarmen, ben je veel voordeliger uit met gericht verwarmen. Een CV-installatie presteert op dit punt slechter omdat deze relatief langzaam op temperatuur komt en het hele huis door moet. Met een druk op de knop vult een petroleumkachel de ruimte binnen 5 minuten met een heerlijke behaaglijke warmte.

Tip 2: Schakel de CV niet in voor november

Start in het najaar bij de eerste kou niet direct de CV-installatie op. In de ochtend is het vaak de keuken die kort verwarmd moet worden, in de avond de keuken en of woonkamer voor een paar uurtjes. Het inschakelen van de gehele CV-installatie is duur en het verloopt langzaam. Schakel op deze momenten de verplaatsbare kachel in en verwarm gericht de ruimte waarin je verblijft.

Tip 3: Schakel de CV een tandje lager in hartje winter

Zet de thermostaat standaard een graadje lager in de winter dan dat je normaal zou doen. Doordat de CV-installatie de temperatuur van het water minder moet opwarmen bespaar je aanzienlijk. Mocht je wat langer in een ruimte verblijven en de ruimte voelt net te kil aan, plaats dan een mobiele kachel en verwarm gericht bij.

Tip 4: Schakel de CV niet hoger bij extreme kou

Wanneer het hartje winter is en een langere periode van (extreme) kou dient zich aan, schakel dan niet direct de CV een tandje hoger. Verwarm die ruimtes waar je wat langer verblijft en die net te kil aanvoelen bij met een verplaatsbare kachel.

Tip 5: Schakel de CV uit voor eind maart

Wanneer de eerste warme zonnestralen en warmere dagen zich aandienen is het overdag al snel behaaglijk in huis. In de ochtend of avond kan het dan toch nog best kil aanvoelen. Schakel dan niet voor twee uurtjes per dag de dure CV in. Het duurt lang voordat deze warm is. Bovendien verbruikt een verplaatsbare kachel veel minder energie.

Tip 6: Kies elk jaar een nieuwe energieleverancier

Wanneer je er niet aan ontkomt om de CV-installatie in te schakelen zorg er dan voor dat je elk jaar de goedkoopste energieleverancier contracteert. Overstappen is tegenwoordig eenvoudig, organisaties als de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis helpen je graag collectief gas en stroom in te kopen en verzorgen de gehele administratieve afwikkeling. Een kleine moeite die je al snel honderden euro's oplevert.

Tip 7: Trek een warme trui aan

Heb je bovenstaande tips opgevolgd en is de energienota nog steeds te hoog? Koop dan een nieuwe lekkere dikke warme wintertrui. Die trui zal waarschijnlijk je beste vriend worden!

De voordelen 

Een mobiele kachel van Qlima is niet alleen bijzonder spaarzaam, maar ook direct klaar voor gebruik. Doordat de kachels geen afvoer of leidingen nodig hebben, maak je geen kosten voor de installatie. Met een druk op de knop start de kachel op en binnen 5 minuten is de ruimte gevuld met een heerlijke warmte. Met een capaciteit van maximaal 3,6 kW verwarm je met gemak ruimtes tot wel 190 m³. Door het spaarzame brandstofverbruik en een hoog energierendement verwarm je met 20L brandstof tot wel 100 uur. Bekijk demofilm voor meer uitleg over de Qlima petroleumkachels.