Info en support Pelletkachels

Pellets, de Brandstof van de Toekomst

Pellets, de Brandstof van de ToekomstEen Qlima pelletkachel werkt op houtpellets. Dit zijn een soort korrels van ongeveer 2,5 cm lang en met een diameter van ongeveer 6 mm, die worden gebruikt als brandstof voor verwarming. Pellets zijn in vele soorten beschikbaar maar er is veel kwaliteitsverschil.

Productieproces

Pellets worden vervaardigd uit samengeperst houtafval, zoals zaagsel of houtkrullen. Het afval wordt meerdere keren verbrijzeld en gefilterd, waarna het wordt gedroogd om zo min mogelijk vocht in de korrels over te houden. Daarna wordt het houtafval tot korrels geperst bij een temperatuur van ongeveer 85 graden.

Bij deze temperatuur vormen de hars en tannine in het hout een beschermende, gladde laag rond de korrels. Er worden dus geen chemische componenten toegevoegd. Een pellet is dus een zeer geconcentreerde en zuivere vorm van brandstof. Daarna worden de pellets afgekoeld, ontstoft en verpakt. 

Milieuvriendelijk

Hout is een CO2-neutrale brandstof, aangezien de gebruikte bomen tijdens hun levenscyclus eerst CO2 hebben opgenomen, waarna er bij de verbranding weer evenveel CO2 vrijkomt. De vrijgekomen CO2 wordt vervolgens weer door andere bomen opgenomen. Hierdoor wordt er geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer. Pellets worden op steeds meer locaties gemaakt, wat leidt tot minder transport(kosten). Ook dit draagt bij aan een beter milieu. Verder is het transport van pellets volledig veilig en zonder gevaar. De energie die nodig is om pellets te produceren is tot 7x lager in vergelijking met andere brandstoffen. Een ecologische keuze dus.

Omdat een pelletkachel de pellets zeer goed verbrandt, blijft er weinig as achter. Bovendien kun je de as gebruiken als meststof voor de tuin. Omdat de temperatuur van de kachel wordt ingesteld met de thermostaat, gebruik je nooit meer pellets dan nodig.

Goed voor je portemonnee

Pellets zijn overal makkelijk verkrijgbaar (o.a. bij de bouwmarkt, in zakken van 15 kilo) en worden in grotere hoeveelheden vaak aan huis geleverd. Bovendien zijn ze goedkoop in verhouding tot andere energiebronnen. De prijs is niet afhankelijk van schommelende prijzen op de oliemarkt maar is de afgelopen tijd zeer constant gebleven.

Kies voor kwaliteit

De kwaliteit van de houtpellets heeft veel invloed op het functioneren van je kachel. Om storingen te voorkomen, is het noodzakelijk om goede kwaliteit pellets te gebruiken. Kies daarom pellets die beschikken over de kwaliteitskeurmerken DIN, DIN +, NF of ÖNorm. Zo is een optimale verbranding gegarandeerd en heb je jarenlang plezier van je kachel.

Aandachtspunten pellets

Als je zeker wilt zijn van goede kwaliteit pellets, let er dan op dat ze: 

  • Zinken in een glas water, aangezien de densiteit (dichtheid) meer dan 1 is
  • Stevig zijn en niet brokkelen
  • Glanzen
  • Een diameter hebben van 6mm en een lengte ongeveer 4x de diameter
  • Donkerkleurig zijn omdat ze gemaakt worden van kwaliteitshout
  • Voldoen aan een van de volgende kwaliteitsnormen: ÖNorm M 7135, DIN 51731, DIN plus, FR norm

Om een goede verbranding te garanderen is het belangrijk om de pellets droog te bewaren.

Met de aankoop van een Qlima pelletkachel draag je je steentje bij aan het milieu en bespaar je direct op je maandelijkse verwarmingskosten.