Info en support Ontvochtigers

Voorkom Schimmel in Huis

Voorkom Schimmel in HuisSchimmels, of mycromyceten, zijn overal in je omgeving. Ze breken organisch materiaal af, zoals voedsel en bladeren. Schimmels zijn microscopisch klein en kunnen zich hierdoor gemakkelijk door de lucht verplaatsen, dus ook naar je woning. Moet je je zorgen maken over schimmels in huis? Niet direct. Onze neus en longen pakken de schimmels aan en verwijderen ze. Alleen wanneer schimmels flink kunnen groeien, bijvoorbeeld in vochtige omstandigheden, kunnen ze schade toebrengen aan de woning en aan de bewoners ervan.

Oorzaak schimmel in huis

Schimmels hebben twee dingen nodig om te groeien: voedsel en vocht. Muren en plafonds kunnen dienen als geschikt voedsel voor schimmels. In combinatie met wat vocht, bijvoorbeeld een lek of een hoge luchtvochtigheid in huis, zullen de schimmels beginnen met groeien.

Een muffe geur in de woning duidt vaak op schimmelgroei, evenals donkere verkleuringen die vaak wat donzig zijn. Hou er rekening mee dat de schimmelplek groter kan zijn dan je denkt. Vaak groeien schimmels onder muren of aan de achterzijde van tegels.

Hoe schimmel te voorkomen?

Je kunt schimmelgroei in de woning grotendeels voorkomen door de luchtvochtigheid op het juiste peil te houden. Goed ventileren kan hiervoor een goede eerste oplossing zijn. Wanneer de luchtvochtigheid toch te hoog blijft, kun je overwegen een Qlima luchtontvochtiger aan te schaffen. Voor elke ruimte is wel een passende luchtontvochtiger te vinden.