Wanneer er gesproken wordt over ‘frisse lucht’ denken veel mensen voornamelijk aan de buitenlucht. Dat is ook niet gek aangezien de lucht op een druk kruispunt wel twintig keer schoner is dan de lucht in uw eigen huis. Toch denken veel mensen niet na over de luchtkwaliteit in huis. Maar deze kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Helemaal als je je bedenkt dat we maar liefst tachtig procent van onze tijd binnen besteden.
Wat zit er in de lucht?
Slechte luchtkwaliteit in huis is één van de vijf grootste en voornaamste risico’s voor onze gezondheid. Toch zijn veel mensen zijn zich hier niet van bewust. De lucht in huis kan door verschillende omstandigheden worden verontreinigd en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen zijn hier extra gevoelig voor. Deze stoffen zijn echter voor iedereen schadelijk:
- Allergenen als huisstofmijten, huisdieren, schimmels en pollen, zijn allemaal natuurlijke en kunstmatige stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.
- Problemen door schimmels en huisstofmijten, hangen vaak samen met vochtproblemen in huis. Lees hier daarom een aantal tips waarmee deze gemakkelijk kunnen worden voorkomen.
- Ook tabaksrook bevat een grote hoeveelheid gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid.
- Dan zijn er nog de vluchtige organische stoffen die in ieder huishoudelijke product wel terug te vinden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verf, lijm, schoonmaakmiddelen, cosmetica, luchtverfrissers en bouwmaterialen. Deze komen allemaal vrij in de lucht door verdamping.
- Ten slotte komen er ook schadelijke (radon)gassen voor in natuurlijke bouwmaterialen als baksteen, beton en cement. In nieuwbouwwoningen komen deze doorgaans in hogere mate voor dan in oudere woningen.
Risico op gezondheidsproblemen
Gemiddeld ademen we zo’n 12.000 liter lucht per dag in. Dit betekent dat we voortdurend lucht binnenkrijgen waar zich ook schadelijke stoffen in bevinden. Deze vervuilde lucht kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben:
- Branderige ogen
- Verminderde concentratie
- Hoofdpijn
- Slaperigheid
- Benauwdheid
- Chronische verkoudheid
- Allergische aandoeningen, zoals huisstofmijtallergie of allergie voor huisdieren
- Astma
- Bronchitis
- Longemfyseem
- Hooikoorts
Optimale klimaatbeheersing: ook in de winter
Zeker in de koude wintermaanden loopt je gezondheid een groot risico. Tegenwoordig zijn woningen zó goed geïsoleerd dat de natuurlijke ventilatie vaak te wensen over laat. Bovendien houd je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten om de warmte binnen te houden. En draaien we de verwarming lekker hoog. Deze droge lucht bevat meer stof met allergische reacties tot gevolg.
Het vocht dat door koken, wassen, drogen, strijken en ademen ontstaat, slaat neer op koude oppervlakken in huis met schimmel, afbladderende verf en loskomend behang tot gevolg. De luchtkwaliteit binnenshuis komt dan ook ’s winters onder zware druk te staan. Met behulp van een Qlima luchtreiniger kun je de luchtkwaliteit echter goed controleren.