Info en support Kachelbrandstof

Voorkom Storingen - Gebruik Qlima Kachelbrandstoffen

Voorkom Storingen - Gebruik Qlima Kachelbrandstoffen

Het verschil tussen Qlima Premium Quality Fuels en gewone petroleum is groot. De zuivere kachelbrandstoffen van Qlima bevatten aanzienlijk minder aromaten en zwavel dan ‘gewone petroleum’. Met meer dan 35 jaar ervaring kan Qlima met zekerheid concluderen dat zowat alle vormen van ‘gewone petroleum’ ongeschikt zijn als kachelbrandstof en storingen en schade aan de kachel ontstaan.

Veel voorkomende storingen

Qlima weet welke defecten ontstaan door het gebruik van ongeschikte brandstof. Door het gebruik van ‘gewone petroleum’ of ‘lampenpetroleum’ ontstaat bijvoorbeeld geur tijdens verbranding of een bruine of witte afzetting op de mantel van de kachel. De meest voorkomende gevolgen op rijtje:

 • Geur tijdens verbranding
 • Blauwe rook
 • Bruine of witte afzetting op de mantel van de kachel
 • Moeilijke ontsteking met veel geur en rook
 • Verharden van de kous met weer als gevolg blokkade van het mechanisme
 • Stukgeduwde gloeispiraal
 • Onregelmatige of te lage vlam (Kouskachel)
 • Fluitend geluid bij verbranding (Laserkachel)
 • Vervuild zeefje
 • Beschadigde brandermat
 • Vervuilde injector of een vervuilde pomp

Middels een eenvoudige UV test voert Qlima een extra check uit worden om de kwaliteit van de gebruikte brandstof vast te stellen.

Gebruik geen verouderde brandstof

Petroleum die te lang wordt bewaard, verzuurt. Er vormen zich dan polymeren in de brandstof die teerachtige restjes achterlaten op de lont. De vlam kleurt daardoor minder helder blauw en brandt kleiner of onregelmatig. Breng daarom aan het einde van het stookseizoen overgebleven restjes brandstof naar het chemisch afvaldepot van je gemeente.

Opslag brandstof

Om snelle veroudering van de brandstof tegen te gaan, kun je deze het beste op een koele, donkere plaats bewaren. Petroleum bevriest bij extreme winterkou, maar dat tast de kwaliteit van het product niet aan. Bij een te hoge bewaartemperatuur gaat de veroudering sneller. Voor het behoud van je kachel is het verstandig deze na circa 300 branduren of aan het einde van het seizoen volledig leeg te branden. Dat kan geuroverlast veroorzaken, daarom is het aan te raden dit buitenshuis te doen.

Standaard 4 jaar garantie

Een goede petroleumkachel gaat met gemak 15 tot 20 jaar mee. Dat lukt alleen als je gebruik maakt van de juiste kachelbrandstof en de onderhoudsvoorschriften, zo behoud je recht op garantie. De standaard garantietermijn van een Qlima kachel bedraagt 4 jaar. Een storing als gevolg van verkeerd brandstofgebruik valt niet onder de garantie.

Verkooppunten kachelbrandstof

De meest bekende Qlima kachelbrandstoffen zijn Qlima Kristal en Qlima Extra. Je herkent de brandstoffen aan logo van Qlima. Zoek een verkooppunt in de buurt. Qlima heeft geen zicht op actuele voorraden bij verkooppunten. Daarom kun je het beste eerst informeren of de dealer voldoende voorraad in huis heeft.